Bildspel

Kvinnor i Hagalund – Bildspel

Ett bildspel med porträtt av kvinnor i det gamla Hagalund, från början av 1900-talet fram till rivningen på 1960 talet. Ensamma och tillsammans, unga och gamla, i arbete, på väg, poserande för fotografen, försjunkna i samtal…

Samspråk i Hagalund

Hagalunds upptäckt – Bildspel

Vad ger man i 40-årspresent till en kompis som just slagit igenom och blivit en av Sveriges mest älskade konstnärer?
En bilderbok förstås, men inte med målningar, utan med foton av den stadsdel konstnären älskade så mycket att han började kalla sig Olle Olsson Hagalund. Han fick denna fotoberättelse, ”Hagalunds upptäckt – bilderbok för en snäll gosse”, av sju vänner, med fotografen Gösta Ask i spetsen. Fotografierna är unika genom att de visar ett Hagalund som ännu inte skuggades av rivningshot, avfolkning och förfall. Det var ännu den idyll Olle Olsson ville fånga i sina mest älskade målningar. Året var 1944.

Berättarröst: Rickard Oxfält


Is i Solna under 1900-talet – en kylig historia! – Bildspel

En bildberättelse om istillverkning förr och om Stockholms Is-Aktiebolags Kristallisfabrik i Hagalund.


Vinter på Överjärva – Bildspel

Hur såg vintrarna på Överjärva ut förr? Se bildspelet och få några glimtar av hus, människor och julfirande på, och runt, gården förr i tiden.


Solglitter ett älskat konstverk i hjärtat av Råsunda – Bildspel

Carl Milles skulptur “Solglitter” på Stråket i Råsunda har varit ett älskat blickfång sedan 1955. 
Najaden (en sorts sjöjungfru) som rider på delfinen är ett av Milles mest älskade verk. Inte bara hos oss i Solna utan i Saltsjöbaden, Västerås, Kristianstad, Lidingö och Rom kan vi hitta versioner av det livfulla paret.
I slutfasen av första världskriget (1917-18) ändrades Milles strama stil och blev mjukare och mer lekfull. En av skulpturerna som tillkom vid denna tid var Solglitter. 1955 invigdes konstverket på Stråket i Råsunda, en händelse som drog mycket folk.
Carl Milles (1875-1955) är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer. I Solna finns också hans Vildsvin (Ulriksdals slottspark) och Genius (Norra begravningsplatsen).


Heja Hagalund! – Bildspel om Hagalunds IS

Hagalunds IS är en av de klassiska solnaklubbarna. Föreningen grundades redan 1906 och finns fortfarande kvar. I det här bildspelet har vi samlat en del fotografier från bildarkivet som beskriver klubbens 1940-tal, då fotbollen blivit den dominerande sporten.


Orostider – Bildspel

Beredskapsåren i 1939-1945 i Solna. Bildspel om hur solnaborna förberedde sig under kriget.


Olle Olssons Hagalund – Bildspel

Minnen från Olle Olssons Hagalund.


Harry Persson, boxningsprofilen från Hagalund – Bildspel

Harry Persson (1898 – 1979), känd som H.P., bodde i Hagalund och var stenhuggare till yrket.  Han blev på 1920-talet en av Sveriges största idrottsstjärnor i tungviktsboxning. 

På vift i Huvudsta, en resa hundra år tillbaka i tiden – Bildspel

“På vift i Huvudsta” är en berättelse för barn om hunden Ozzys resa hundra år tillbaka i tiden.
Bildspelet riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år och lämpar sig särskilt bra för äldre och yngre att se tillsammans. I “På vift i Huvudsta” har fotografierna lånat sig till sagan. Platserna och personerna är förstås inte helt med sanningen överensstämmande. Även om några bilder faktiskt är precis vad de utger sig för att vara.

Berättarröst: Nina Nykvist