Hem > Corona-tider > Radio Ankaret

Radio Ankaret

Radio Ankaret - närradio för Solnas seniorer, våren 2020

Radio Ankaret 15 april -avsnitt 1
Seniorträffen Ankaret i Hagalund har i samarbete med lokala aktörer tagit fram ett närradioprogram som riktar sig till Solnas seniorer. Radio Ankaret sänds på frekvens 97,3 med premiär på onsdag den 15 april 2020, klockan 15.00. Programmet sänds varje onsdag klockan 15.00 till 15.30 fram till sommaren. Radio Ankaret produceras av Solna stad, i samverkan mellan omvårdnadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

Radio Ankaret 22 april - avsnitt 2: En snöstormshistoria
I avsnitt 2 medverkar Nataliya Hulusjö, omvårdnadsnämndens ordförande, Solna stad och Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad. De berättar kort om hur deras vardag har påverkats av coronapandemin och vilka ljusglimtar som finns inför sommaren i Solna.
Vi hör även en längre intervju med Håkan Wikenstål, ordförande för Solna Brass om uppkomsten av Solnas 75 års fanfar som är programmets vinjett.Radio Ankaret 29 april - avsnitt 3: Promenad genom Huvudsta

I tredje avsnittet av programmet medverkar Krister Knutsen, fixarserviceperson på omvårdnadsförvaltningen Solna stad och Nina Vetter, redaktör på Charlottenburgsbladet, Solna hembygdsförenings medlemstidning. De berättar om sina favoritplatser i Solna från Huvudsta strand till Charlottenburgs gård.
Vi får även en valborgshälsning från Rosie Björkman, ordförande i och frontfigur för den ideella föreningen Jolandas Vänner som sedan 1999 hyr vattentornet av Solna Stad. I föreningens stadgar står det att föreningens medlemmar forskar, förvaltar, och levandegör förAbrahamsk kultur. Rosie är även känd som häxan på tornet i Blåkulla, Hagalund. Hon vägleder oss genom en valborgsritual att utföra hemma. Programmet avslutas som vanligt med ett sittgymnastikpass med Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen.

Radio Ankaret 6 maj - avsnitt 4: Vandring bland Solnas statyer
I fjärde avsnittet medverkar Ida Dahlgren, en av seniorträffarnas volontärer och vandringsledare som är en del av Solna stads friskvårdsaktiviteter för att främja hälsa och social samvaro inom äldreomsorgen. Ida berättar bl a om några av sina skulpturvandringar som hon brukar leda i Solna. Vårens aktuella vandringsprogram är inställd. Vi får även tips om vad seniorer kan få hjälp med av Biblioteket i Solna centrum och Frivilliga Resursgruppen Solna/Sundbyberg. Solna kulturskola bidrar med pianomusik mästerligt framförd av eleven Rafael Berg Lopez. Programmet avslutas som vanligt med sittgymnastik under ledning av Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen.

Radio Ankaret 13 maj - avsnitt 5: Fika i vårsolen
I femte avsnittet medverkar Eva Edberg, ordförande i förtroenderådet på seniorträffen Gunnarbo, Bagartorp. Eva berättar bl a om minnen och vardag på Gunnarbo samt hennes egna engagemang i seniorträffen. Vi följer även med på ett besök på Thors förskola i Hagalund där barnen berättar om allt från vårtecken till tappade tänder. Barnen bjuder även på lite egna tolkningar av klassiska visor. Vi får även höra Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen, Solna stad, läsa upp dikten ”Har det sjungits tillräckligt om kärleken” skriven av poeten, författaren och Solnabon Maria Wine (1912-2003). Mot slutet av avsnittet bidrar Solna kulturskola med sången ” Nu grönskar de" proffsigt framförd av Nayeli Alfredsson Bergeå, 9 år och elev på Parkskolan i Solna. Programmet avslutas som vanligt med sittgymnastik under ledning av Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen.

Radio Ankaret 20 maj - avsnitt 6: Natonalstadsparken 25 år!
I sjätte avsnittet av programmet firar vi Kungliga nationalstadsparkens 25 års jubileum! I avsnittet medverkar Henrik Waldenström en av initiativtagarna till upprättandet av nationalstadsparken för 25 år sen. Han berättar om parkens uppkomst och dess betydelse idag. Vi får även höra Barbro Persson, aktiv medlem i seniorträffarna Gunnarbo och Ankaret samt syledare för syklubben på Gunnarbo. Barbro berättar om hur det är att vara medlem på seniorträffarna och vad hon nu gör när seniorträffarna har stängt. Vi tar även ett steg tillbaka i tiden med ett inslag från Parkprat som finansierades av utvecklingsanslaget för Kungliga nationalstadsparken 2016. Ett projekt där högstadieelever gör egna ljudguider om kulturmiljöer i Nationalstadsparken. I avsnittet hör vi ett ljudspår där Hanan och Wictoria reflekterar om Slottsruinen i Haga parken.  Solna kulturskola bjuder på "Fjäriln vingad” i en lite annorlunda version, där fyra olika blåsinstrument spelar en vers. Programmet avslutas som vanligt med sittgymnastik under ledning av Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen.

 

Radio Ankaret 27 maj – avsnitt 7:  I dessa tider
I sjunde avsnittet av programmet medverkar Anita Eriksson, ledare för akvarell- och akrylmålargruppen på Seniorträffen Ankaret. Hon berättar om målargruppen och hur de har tacklat corona-pandemin genom mejlkontakt.
Vi hör även ett nytt inslag i programmet där vi möter Anna Grahn, samordnare för omvårdnadsförvaltningens hemgångsteam och initiativtagare till serien ”I dessa tider” som kommer att vara ett återkommande inslag i Radio Ankaret. Idag träffar vi Anna hemma hos Elisef Lundberg, 98 år i Råsunda.
Vi får även en hälsning från AIK:aren och supporterlegenden Sven-Erik Olsson.
Programmet avslutas som vanligt med sittgymnastik under ledning av Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen.

 

Radio Ankaret 3 juni – avsnitt 8
I avsnitt nr 8 besöker vi följande platser och personer: Peter Lamming i Bergshamra och Anders Lindqvist på Oscarsro i Huvudsta. Båda berättar bland annat om omvårdnadsförvaltningens 4 cykeltaxis för äldre.
Radio Ankaret serie "I dessa tider" fortsätter! Denna gång får vi komma hem till Yngve i Huvusta som nyligen kommit tillbaka från sjukhuset efter behandling av covid -19. Anna Grahn, samordnare för omvårdnadsförvaltningens hemgångsteam intervjuar.
Vi har även fått en hälsning av Nina Vetter och Kerstin M Lundberg i form av en dikt tillägnad personal och boende på Berga. Dikten är skriven av Bergshamrabon Akbar Zolgharnian med översättning av Taher Sadigh, inläst av Nina Nykvist.
Solna kulturskola bidrar med sången "Vi gå över daggstänkta berg" som framförs av 3 elever i årskurs 3 på Parkskolan: Elina Thaqi, Walid Atta och Neo Norberg Nyqvist.
Programmet avslutas med sittgymnastik under ledning av Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen.

Radio Ankaret 10 juni – avsnitt 9: Final
Radio Ankaret är ett närradioprogram av och för Solnas seniorer. I detta finalavsnitt bjuder vi på ett extra långt program med en rad olika inslag och överraskningar. Bland annat hör vi fortsättningen på serien ”I dessa tider” med Anna Grahn samt ett fältreportage om det nya projektet ”Säkra mötesplatser” på Skoga Äldrecentrum, Huvudsta med Viktor Ärlemalm Hagsér. Förutom detta får vi en rad hälsningar, en av dessa kommer från Ingrid Andersson, ordförande i Ankarets förtroenderåd. Barnen på Tunets förskola sjunger tillsammans en klassisk sommarvisa - en hälsning om 50 barnröster direkt in i hjärtat! Solna kulturskola bidrar med en nyinspelad visa framförd av Ava Amintafreshi - aktuell mottagare av Solna stads kulturstipendium i 2020 års ungdomskategori. Neo, Walid och Elina, elever i klass 3 b på Parkskolan bidrar också med en klassisk sommarsång så här inför stundande skolavslutning. Ett extralångt pass med sittgymnastik bjuds det även på under ledning av Evelina Starkeby, hälsopedagog på omvårdnadsförvaltningen. Sist i programmet hör vi en hälsning från Farzad Panahy, producent & programledare för Radio Ayaneh som möjliggjort säsongens sändning av Radio Ankaret. Tack för detta och tack till alla som medverkat och lyssnat! 

Programledare: Joakim Forsgren. Reportrar: Anna Grahn, Viktor Ärlemalm Hagsér.
Radio Ankaret produceras av Solna stad, i samverkan mellan omvårdnadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.
Evenemangsbilden är ett foto på en säker mötesplats på Skoga äldreboende i Huvudsta, på bilden står Alexandra Eklund – Verksamhets assistent, Eva Lindblom – Kvalitetsansvarig.