Fröet, På Skytteholmsberget

Solb_2019 02_47.jpg
Bengt Amundin, Fröet 1962 ©.
Bengt Amundin/Bildupphovsrätt. Skulptur i brons.
Fröet är en 5 m hög skulptur med organisk karaktär som associerar till fröformer med bågformat skott. Materialet är oslipad brons med levande yta. Vid basen vilar två runda volymer som påminner om fyllda frökapslar. Från basen reser sig två stora och något tillplattade ovala fröliknande volymer i två uppåtsträvande diagonaler, den ena ovanpå den andra, vilka bidrar till skulpturens aktiva uttryck. Samtliga fyra volymer har omkrets-markerade runda kanter som berikar linjespelet. Fäst vid basvolymerna spänns en lätt lutande och något vriden båge i en rörelse i rummet och i tiden. Den övre delen tycks böja sig för naturkrafterna och bevarar därmed något av markkontakten. Bågens yta laddas av ett par parallella räfflor med reliefverkan som förstärker linjespelet och rörelsen. Placeringsdatum: 2006

Bengt Amundin (1915-2011) var en svensk konstnär utbildad vid Konstakademien där han hade Nils Sjögren och Eric Grate som lärare.
En inspirationskälla som syns tydligt i de två offentliga skulpturer som finns i Solna.

Objekttyp

Samling

Titel

Fröet, På Skytteholmsberget

Beskrivning

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

Littera / subnummer

47

Ämne 1

Ämne 2

Motivkategori

Motiv - Ort

Fridata 1

Källhänvisning

“Fröet, På Skytteholmsberget,” Solna stads bildarkiv, hämtad 25 juli 2021, https://solb.kulturhotell.se/items/show/13924.

Personrelationer