Hem > Upptäck > Bildspel

Bildspel

Vinter på Överjärva - bildspel

Solglitter ett älskat konstverk i hjärtat av Råsunda - Bildspel

Välkommen tillbaka, Solglitter! Carl Milles skulptur på Stråket i Råsunda har varit ett älskat blickfång sedan 1955. Efter en välbehövlig renovering fylls vattnet på igen, och skulpturen kan åter göra skäl för sitt namn.
Najaden (en sorts sjöjungfru) som rider på delfinen är ett av Milles mest älskade verk. Inte bara hos oss i Solna utan i Saltsjöbaden, Västerås, Kristianstad, Lidingö och Rom kan vi hitta versioner av det livfulla paret.
I slutfasen av första världskriget (1917-18) ändrades Milles strama stil och blev mjukare och mer lekfull. En av skulpturerna som tillkom vid denna tid var Solglitter. 1955 invigdes konstverket på Stråket i Råsunda, en händelse som drog mycket folk.
Carl Milles (1875-1955) är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer. I Solna finns också hans Vildsvin (Ulriksdals slottspark) och Genius (Norra begravningsplatsen).

Heja Hagalund! - Bildspel om Hagalunds IS

Hagalunds IS är en av de klassiska solnaklubbarna. Föreningen grundades redan 1906 och finns fortfarande kvar. I det här bildspelet har vi samlat en del fotografier från bildarkivet som beskriver klubbens 1940-tal, då fotbollen blivit den dominerande sporten.

Orostider – Bildspel

Beredskapsåren i 1939-1945 i Solna. Bildspel om hur solnaborna förberedde sig under kriget.

Olle Olssons Hagalund - Bildspel

Minnen från Olle Olssons Hagalund

Harry Persson, boxningsprofilen från Hagalund – Bildspel

Harry Persson (1898 - 1979), känd som H.P., bodde i Hagalund och var stenhuggare till yrket.  Han blev på 1920-talet en av Sveriges största idrottsstjärnor i tungviktsboxning.